Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyonu’nda yer alan teneffüs saatlerinin artmasına yönelik ilk uygulama yarıyıl tatilinden sonra Antalya’da başlayacak.
Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı Okul 2023 Projesine göre 40 dakika ders 40 dakika teneffüs yapılacak.
İsteyen okulların katılacağı pilot uygulamada, 40 dakikalık teneffüslerde öğrenciler öğretmenleri eşliğinde spordan sanata, geleneksel oyunlardan model uçak yapımına çeşitli faaliyetlere katılacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 Vizyonu’nu tanıtırken “Teneffüs saatleri artacak, ders saatleri azaltılacak. Öğleden sonra spor, tasarım ve beceri atölyeleri ile desteklenecek bir yapı kuruyoruz” demişti.
BİREYSEL YETENEK TESPİTİ Antalya’da ilk adım ilköğretim seviyesinde atılacak. Örnek plana göre ders 8.40’ta başlayacak. 40’ar dakikalık üç ders ve yine 40’ar dakikalık iki teneffüsün ardından öğle arası verilecek. Bir saatlik öğle arasından sonra üç ders ve 40’ar dakikalık iki teneffüs daha yapılacak.
Öğrenciler 16.20’de dersten çıkacak. Okullar, koşullarına göre okula giriş ve çıkış saatlerini belirleyebilecekler.
Oyunlar, kurs ve spor faaliyetleriyle okulların yaşam alanına dönüşmesi hedefleniyor.
Uygulamanın okul aidiyeti, bireysel yetenek ve becerilerin tespiti, liseye geçişte merkezi sınav talebinde durumun belirlenmesi gibi sonuçları anketler aracılığıyla ölçülecek.
GELENEKSEL OYUNLAR Teneffüslerde öğrenciler istedikleri etkinliğe katılabilecek. Bunun için anket formları hazırlandı. Veli ve öğrenciler tercih ettikleri etkinlikleri işaretleyerek okullarından talep edecekler. Etkinlikler, spor, halk oyunları, müzik ve gösteri, görsel sanatlar, bilgisayar, model uçak yapımı, kişisel gelişim, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil ana başlıklarından oluşuyor.
Spor faaliyetlerinin arasında satranç, dart, gonun yanı sıra voleybol, basketbol, futbol gibi takım oyunları da yer alıyor. Görsel sanatlarda resimin yanı sıra kil, seramik gibi üç boyutlu çalışmalar da olacak.
Kişisel gelişim başlığının altında ise hızlı okuma, yazma; zeka oyunları, verimli ders çalışmanın yanı sıra temel dini bilgiler dersi de yer alıyor. Çocuklar, geleneksel oyunları tercih etmeleri halinde körebeden, arapsaçına, yedi kiremitten sekseğe ebeveynlerinin oynadığı sokak oyunlarını oynayabilecekler.
Öğretmenler ek ders ücreti karşılığında bu etkinliklerde görev alabilecekler.
Proje, okulları sadece eğitim kurumu olmaktan çıkarıp, birer yaşam alanı haline getiriyor.
Teneffüs süreleri 40 dakikaya uzatılan okullarda, çocuklar rekabetten uzak, paylaşım temelli bir eğitim anlayışıyla yoğuruluyor. Uzatılan teneffüs sürelerinde öğrencilerin ilgi, yetenek ve mizaçlarına uygulan alanlarda bireysel gelişimlerini destekleyecek bir okul ekosistemi oluşturuluyor. Böylece çocuğun ilgisi ya da yeteneği olmayan bir geleceğe yönlendirilmesi değil, onun kendini en ait hissettiği alanlarda gelişmesi ve eğitiminin bu yönde şekillenmesi hedefleniyor.
Teneffüs saatlerinde görevlendirilecek usta öğreticiler, ek ders ücreti alacaklar. Bu ücretler ve “Tasarım/beceri atölyeleri”, projenin tek masraf kalemi olarak görünüyor. 1.5 yıl boyunca sürecek pilot uygulamanın seyri, MEB tarafından da dikkatle incelenecek.
Teneffüslerde önceden belirlenmiş etkinlikler yapılacak. Bu etkinliklerde usta öğreticiler görevlendirilecek. Öğrencilerin bir yıllık gelişim ve öğrenme serüvenleri sınıf şube rehber öğretmenleri tarafından raporlanarak okul müdürlüğüne teslim edilecek.
Okul müdürlüğü e-portfolyo dosyası hazırlayacak. Lise ve üniversiteye girişte bu dosyalar dikkate alınacak. Proje ile öğrencilerin okula aidiyet duygusunu geliştirmesi, okulun bir yaşam merkezi olarak görülmesi ve hayal kuran mutlu çocukların yetiştirilmesi hedeflendi. 40 dakikalık etkinliklerde spor, halk oyunları, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar, model uçak yapımı gibi etkinliklerin yanı sıra geleneksel halk oyunları oynanacak. Geleneksel halk oyunları arasında körebe, çelik çomak, çatlak patlak, beş taş gibi oyunlar dikkat çekti.
Eğitim uzmanları MEB’in Antalya’da başlattığı pilot uygulamanın olumlu olduğu görüşünde birleşti.